Is de inflatie in augustus echt zo laag?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de inflatie in Nederland afgelopen augustus slechts 3%. Sinds september 2021 was dit cijfer niet zo laag. Maar er zit en addertje onder het gras.

Een man heeft een zak met boodschappen vast en schrikt van de prijs
Nieuws
Datum: 05-09-2023

De belangrijkste oorzaak van het lage cijfer zit in de kosten voor energie en brandstof. Die zijn ten opzichte van augustus 2022 namelijk met een kleine 30% gedaald.

Maar het CBS maakt sinds kort gebruik van een nieuwe methode om het inflatiecijfer te berekenen. Keek het statistiekbureau vorig jaar nog naar de prijzen van nieuwe energiecontracten, nu kijkt het naar de prijzen die consumenten feitelijk betalen.

Schijncijfer of toch niet?

Dat heeft het CBS forse kritiek opgeleverd omdat de oude inflatiecijfers niet zijn aanpast op de nieuwe methode. Economen van de Rabobank hebben berekend dat de inflatie afgelopen maand op 9,7% uitkomt vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Daarmee presenteert het CBS dus een schijnwerkelijkheid, aldus de bank.

Opvallend is dat het CBS zijn werkwijze heeft aangepast nadat ANB AMRO vorig jaar kritiek had op de oude methode. Economen van die bank stelden toen dat het CBS juist te hoge inflatiecijfers publiceerde omdat het bureau er in de berekeningen vanuit ging dat consumenten elke maand een nieuw energiecontract zouden afsluiten.

Inflatie belangrijker dan recessie

Hoe hoog het inflatiecijfer ook is, vaststaat dat de prijzen in de afgelopen twee jaar flink omhoog zijn gegaan. De Europese Centrale Bank (ECB) maakt zich daar nog altijd veel zorgen over en probeert de inflatie een halt toe te roepen met renteverhoging op renteverhoging. Uit recente notulen zou blijken dat de centrale bank het beteugelen van de inflatie zelfs belangrijker vindt dan het risico op een recessie.

Meer informatie

De inflatie kan ook gevolgen hebben voor de premies van uw verzekeringen. Verzekeraars berekenen hun kosten immers door naar hun verzekeringnemers. Heeft u daar vragen over? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.